Infectieuze aortitis

Infectieuze aortitis
Infectieuze aortitis is een infectie van de aortawand. Hierbij leidt de infectie vaak tot verwijding van het bloedvat, ook wel ‘aneuryma’ genoemd. Een andere term die naast infectieus aorta aneurysma in de literatuur gebruikt wordt, is ‘mycotisch aorta aneurysma’.

Vaak hebben patiënten met een mycotische aorta aneurysma hiervan klachten. De klachten zijn echter erg aspecifiek, zoals koorts, pijn in de rug- of buikpijn.

Hoe onstaat infectieuze aortitis?
Er zijn verschillende ontstaanswijzen van een infectieuze aortitis.

  • Directe toegang van een micro-organisme tot de bloedbaan, bijvoorbeeld bij het gebruik van injectienaalden door drugsgebruikers.
  • Schade van de binnenkant van het bloedvat door atherosclerose of door een reeds bestaand niet-infectieus aneurysma.
  • Vanuit een infectie op een andere plek in het lichaam. Dit wordt ook vaker gezien bij mensen met een verminderd immuunsysteem door een andere ziekte of door bijvoorbeeld medicatie (immunosuppressiva).
  • Bij mensen met een ontsteking van de binnenkant van het hart (endocarditis). Hierbij kan de infectie ook overgaan naar de aorta.

De diagnostiek bestaat uit het beoordeling van het klinisch beeld van de patiënt, laboratorium onderzoek (ontstekingswaarden in het bloed), kweken (van het bloed en van evt. weefsel middels punctie of tijdens een eventuele operatieve behandeling van het aneurysma), beeldvorming (CT-scan en PET-scan) en bevindingen die tijdens de operatie worden gedaan (het mycotisch aorta aneurysma is goed te herkennen tijdens een operatie, door bijvoorbeeld het zien van pus).

Beloop
Onbehandeld is groeit het geïnfecteerde aneurysma en is er kans op een ruptuur. Het is daarom belangrijk om er tijdig bij te zijn. De behandeling bestaat uit antibiotica en eventueel een operatie. De keuze tussen verschillende operaties hangt af van verschillende dingen zoals het aneurysma zelf, de patiënt (fitheid en andere aandoeningen) en de ervaring van het chirurgisch team.